Fără categorie, stiri imobiliare

Investitori in imobiliare? Stiri de care sa tineti cont in toamna lui 2021!

Stim deja ca dupa un an pandemic, pretul materialelor creste, ca preturile la orice altceva. Stim si ca si inflatia e mai mare ca prognoza (5,6 conform BNR in T4 din 2021, la o valoare de 2,5 propusa de BNR), si se prognozeaza a fi 3.4 in 2023.

Sursa BNR

Venim astazi, de la Koncepto Imobiliare, cu o parte din stirile pe care le urmarim constant pentru clientii nostri si pentru analizele si recomandarile pe care le facem pentru investitii profitabile in zona de imobiliare, pentru cei care abia incep pe acest drum sau pentru cunoscatori. 

Te vor interesa daca: 

  • Te gandesti sa investesti in cumparari,
  • Vrei sa iti extinzi portofoliul si in zona de chirii,
  • Incerci sa decizi incotro merge piata, ca sa faci acum miscarea castigatoare.

Stiri din zona, pentru investitorii in imobiliare

  1. Crestere 

Ca si in bursa romaneasca, ce se afla la un apogeu de atragere a celor care participa, investitiile cele mai cautate acum sunt cele atat sigure cat mai ales constant (imobiliare, aur, arta etc). Pe zona de imobiliare, pe langa propriile case (94% dintre romani), un sfert din trazactiile imobiliare sunt facute dupa 2020 de romani, in crestere de la doar 5% in anii precedenti. 

Discutam de stiri si predictii din zona rezidentiala, pentru a va face o idee despre aceasta zona de investitii si a decide daca si cand este momentul sa va ganditi la propria investitie si forma sa. 

In 2020, desi an pandemic, romanii au investit major in piata imobiliara, acesta a avut o crestere de 32% a investitiilor, arata un raport al Crosspoint Real Estate. Cu un aport de 6,6% la formarea PIB, sectorul construcțiilor in 2020 a fost unul dintre putinele sectoare care a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB (0,8%). 

In 2021, cererea de locuinte s-a accentuat la inceput de an si s-a vazut asta in cresterea preturilor. In Cluj Napoca, indicele IMO arata o valoare IMO de 1.973 €/mp, -0,3% (-6 €/mp) faţă de luna 7/2021 dar in crestere +8,9%  (162 €/mp) faţă de luna 8/2020. 

Si nimeni nu lupta pentru o scadere, cel putin in Cluj Napoca. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a sustinut in mai ca preturile crescute din Cluj se justifica prin faptul ca se ofera si o calitate crescuta a vietii, orasul fiind conform unui studiu internationalc el mai sigur din Romania si locul 14 in lume. 

 „Aşa este peste tot în orasele cu o calitate mare a vietii. Dacă vom da drumul la toate constructiile care sa nu respecte cadrele legale, va scadea pretul imobilelor, dar va scadea si calitatea vieţii”, a declarat Boc.Boc a transmis dezvoltatorilor imobiliari că municipiul Cluj-Napoca trece la o nouă fază a dezvoltării, concentrata pe calitate, si nu pe cantitate.(adevarul.ro)

  1. Credite

Creditarea imobiliara a crescut si in pandemia de anul trecut, si anul acesta. Programul Noua Casa pune presiune pe bancile creditoare, care estimeaza ca fondurile destinate acestui program se vor epuiza pana in T4. (mediafax.ro – Irina Chitu, analist financiar bancar). 

Dobanzile sunt mici, si perspectiva unui viitor pare pozitiva acum, dupa ce pare ca raul cel mai rau este in urma. Si mai ales ca sunt alese solutii in care achizitia prin Noua casa devine apoi un plan de inchiriere si acoperire a creditului astfel. 

Dar nu este neaparat o solutie cu randament pozitiv, dupa cum explica analistul Iancu Guda aici. 

  1. Chiriile pun presiune 

Piata chiriilor isi revine si ea, asa ca odata cu presiunea pe segmentul acesta vin inapoi si investitorii ce cauta venituri sigure si stabile. Procentul celor care cumpara si vad in inchiriere varianta de recuperare a investitiei este intre 30% si 50%. 

Favorizate si in constanta crestere au fost locuintele de mari dimensiuni cu terasă sau curte. Un trend pornit de pandemie. Apartamentele cu 4+ camere sau case/vile au chiria medie din ultimele 12 luni in crestere cu 7,37%, la 830 euro/lună si, respectiv, cu 14,94% la 1.539 euro/luna.(economedia.ro)

Tot ca efect al pandemiei, contribuabilii sunt scutiti de impozitul pe venit din chirii daca au redus valoarea lunara a contractului cu 30% fata de februarie 2020, prin intermediul Legii 62/2020. (zf.ro)

Dar un segment care se comporta diferit este segmentul premium al chiriilor. se comporta însă diferit. Potrivit Andreei Comsa, fondator si CEO Premier Estate Management, dinamica acestui segment nu se poate compara cu cea a chiriilor low cost, este mai stabila. 

”O buna parte din apartamentele premium scoase la inchiriere targeteaza oamenii de business sau corporatiile. Pe de alta parte, aceste apartamente sunt de regula inchiriate pe termen lung.”

Ideea pentru viitor este ca, asa cum spune si raportul “The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?” realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers, in colaborare cu Greenberg Traurig si Kinstellar, Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare din UE. Chiar dacă procentul proprietarilor este foarte ridicat, cresterea preturilor locuintelor si a costurilor de constructie va limita posibilitatea oamenilor sa cumpere si va incuraja inchirierea. (wall-stree.ro)

  1. Investitorii vad oportunitatea

Randamentul la nivel local este peste media europeana, asa ca pentru moment Clujul este o piata atractiva si pentru investitori imobiliari straini sau romani din afara judetului. Pietele regionale precum Cluj sau Timis au inregistrat cresteri ale cererii de 30%, respectiv 25%.

Mai ales insa pe zona de office si industrial, consultanții Colliers estimează că volumul investitiilor imobiliare va creste la nivelul Europei Centrale si de Est si va atinge niveluri similare cu 2020. Ei observa, de asemenea, un interes crescut pentru imobiliare de la diferiti investitori, chiar si de la cei care nu sunt neaparat specializati, dar cauta sa isi diversifice clasele de active.(wall-street.ro)

  1. Piata dezvoltatorilor se schimba

Cererea si pandemia au contribuit la cresteri in pretul materialelor. Cresterile despre care vorbeam mai sus, in locuinte livrate si tranzactii facute sunt in parte datorate incheierii contractelor semnate in trecut. 

Dar acum atat aceste contracte cat si stocurile de materiale vechi scad, iar noile preturi vor incepe sa se regaseasca si in preturile finale. Dezvoltatorii care au lucrat pe santiere multiple sau cei fara putere financiara raman blocati in proiecte falimentare. Constructorii care raman vor fi cei mai potenti financiar, dar asta va duce la o oferta va fi mai limitata. 

In ultima luna de vara in 2021, preturile solicitate pentru tranzactii in Cluj insa s-au diminuat cu 0,3% ajungand la o valoare medie de listare de 1.973 de euro pe metru patrat util (fata de 1.979 de euro pe metru patrat la finele lui iulie). 

Cu toate astea, zona de lux este in continua crestere. Asa cum se vede in instorie, dupa perioade de criza consumatorii prefera fie bunuri foarte ieftine, fie de lux. Iar Rzvan Popa, directorul executiv al Alusystem, o companie cu activități în construcții, intareste ideea ca se contruieste pe zona de lux. 

„Avem semnat contracte în valoare de 12,5 milioane euro pentru fațade în proiecte imobiliare de lux. Este un trend. Tocmai asta ne-a surprins. Oamenii își doresc tot mai multă calitate în spațiul locativ. Își doresc acele ferestre mari, lumină multă în apartamente. Mulți vor să simtă că trăiesc în acele apartamente și nu să fie un loc din care să plece”. (wall-stree.ro)

Dar viitorul anunta noi  schimbari in domeniul dezvoltatorilor si putem doar anticipa cum se va transforma asta in realitatea pentru investitori si cumparatori. 

 OUG/114 care defineste anumite ajutoare pentru segmentul de constructii va fi desfiintata de regulile solicitate de programul PNRR prin care Romania poate lua banii UE: se solicita renuntarea la reducerea actuala a contributiilor la asigurari sociale si la exceptarea de la plata contributiei la asigurari de sanatate, plus plata inpozitului pe venit care este in cota de 10%. 

Incercam sa va mentinem constant la curent cu stirile necesare pentru a lua decizii cu randament pozitiv. Fie ca este vorba de cumparare, schimb sau constructie, vorbeste cu expertii nostri despre analizele pe care le fac si stirile pe care le urmaresc. Si ia decizia informat. 

Urmareste-ne si pe Facebook pentru sfaturi, oportunitati si noi stiri. 

Nota* Nimic din continutul acestui articol nu constituie consultanta profesionala si / sau financiara. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s