stiri imobiliare

10 idei despre ”smart houses”: vise acum 10 ani, necesare in urmatorii 10

Trendul in constructii scade in lunile de final ale lui 2021. Cauzate de preturile materialelor care au crescut, de rata inflatiei si a cresterii indicelui de referinta pentru credite, de marirea pagului de avans si alte cauze care s-au adunat acum la final de an si mijloc de pandemie, constructiile se reinventeaza mai repede. 

Asa cum am fost nevoiti sa regandim lucrurile pentru lucrul de acasa si uneori distractia doar acasa, asa si constructorii se orienteaza spre viitor. Si de obicei aceste situatii de criza aduc idei bune si evolutii in tehnologie si inovatii. De data aceasta, resursele se duc spre upgrade-ul vechilor case si apartamente, in loc de construirea a noi spatii. 

10 idei despre ”smart houses” si ce inseamna pentru prezent si viitor

In Romania despre case inteligente a vorbit mai vizibil prezentatorul George Buhnici, care a personalizat complet propria casa de ani buni. Testeaza cele mai noi aplicatii, integreaza cele mai noi obiecte smart prin casa si controleaza casa prin telefon. 

”Dintre cele aproape 200 de aplicații de pe telefonul meu, vreo 10% sunt doar pentru #casabuhnici.” (sursa)

  1. Smart ne duce instant cu gandul la tehnologie, dar prima data vorbim de smart houses cand spatiile sunt inteligente din stadiul de construire. 

Si de la materialele de constructie eco, cum este CLT (cross laminated timber), la printarea 3D, metodele care consuma mai putin material, timp si lasa in urma mai putine deseuri fac parte din ecosistemul smart al viitorului. Urmarim noile metode de construire care prevad eficienta energetica si incadrarea caselor la gradul de cladiri pasive (standardul de casa pasiva este cel mai ridicat standard de eficienta energetica al constructiilor).

Daca acum ceva ani parea stire SF ca o casa sa aiba monitorizarea starii tale de sanatate sau gradul de degradare a alimentelor din frigider, acum nu doar ca sunt lucruri intalnite si solicitate, dar a aparut si un intreg ecosistem de companii care se specializeaza pe livrarea de produse conexe pentru ”smart homes”. 

Este un trend care va creste constant, si pentru ca UE indeamna toate tarile sa reducă gradual consumul de energie provenită din carbuni, gaze si petrol, astfel incat in 2050 toate cladirile sa fie independente din punct de vedere energetic.  

Iar din 2022, Anglia va cere in planul la toate casele si birourile noi sa fie incluse dispozitive de incarcare „inteligente” pentru vehicule in perioadele de varf. Noile blocuri de birouri vor trebui sa instaleze un punct de incarcare pentru fiecare cinci locuri de parcare. 

  1. Smart location = Tot in faza de constructie vorbim si despre alegerea locului unde se construiesc aceste locuinte care servesc cumparatorul viitorului. Daca odata cu cresterea vitezei mijloacelor de transport a crescut si extinderea oraselor, traficul a fost consecinta care nu tine cu mediu. Si traficul este inclus in constanta lui Marchetti, care spune ca o persoana ar trebui sa stea maxim 30 min in trafic pe sens de mers la job, pentru o sanatate mentala si performanta optima atat la job cat si acasa, dupa aceea. 

3

Dar odata cu traficul care este tot mai aglomerat, orase mari precum Paris care fac eforturi pentru ca pana la sfarsitul acestui deceniu sa reduca sau elimine traficul din centrul orașului (au scazut deja viteza de deplasare). Asta va conta in constanta lui Marchetti. Alege cu atentie locul unde va fi amplasata casa ta smart. 

  1. Smart work = Piața globală a apartamentelor inteligente este de așteptat să crească la 2,68 miliarde USD in 2025, o crestere de 9% fata de 2020. Cresterea, conform raportului  „Smart Apartments Global Market Report 2021: COVID 19 Growth And Change to 2030” (reportlinker.com) se datoreaza in principal reluarii activitatilor companiilor care se adapteaza la noua normalitate, dupa perioada de masuri restrictive de izolare care au implicat distantare sociala, lucru la distanta si inchiderea activităților comerciale conexe. Iar apartamentele smart devin servicii in sine, fiind inchiriate pe perioade mai mici, dar cu totul la idemana. 

De la spatiere, la conexiuni. Cheltuielile globale pentru IoT (internet of things, solutii integrate inteligente pentru locuinte care raporteaza propria stare)au fost estimate la peste 1 trilion de dolari in 2020. 

  1. Inteligent, conectat = cererea crescuta pentru dispozitive IoT care ajuta la usurarea stilului de viata stimuleaza cresterea pietei de apartamente inteligente. Apartamentul inteligent cuprinde dispozitive precum incuietori inteligente, termostate inteligente, lumini inteligente, televizoare inteligente, jaluzele, camere foto si aparate de bucatarie cu senzori.

Un apartament inteligent presupune, de asemenea, utilizarea tehnologiei care poate fi reprogramata frecvent pe baza contractelor de inchiriere ale rezidentilor si nevoilor sau preferintelor acestora.

Chiar si Kaspersky se implică în discutia despre viitorul caselor inteligente. Si de la roboti de bucatarie cu retete pregatite, la sisteme care te asigura ca nu ai lasat apa sau aragazul pornite cand deja esti in aeroport. Fac o lista de 5 sisteme care vor fi un must in casele viitorului. 

  1. Printat de la plan la realitate = Daca multe dintre casele vechi nu corespund multor factori de inspectie, de la eficienta energetica la lipsa de integrare de sisteme smart, noile care sunt ”printate” direct din plan. Programat sa primeasca locuitorii in 2022, o comunitate de 100 de case printate 3D va fi cea mai mare din lume cand se va finaliza, potrivit firmei texane ICON.

”Tehnologia de imprimare 3D de la ICON produce case rezistente, eficiente din punct de vedere energetic mai rapid decat metodele conventionale de constructie, cu mai putine deseuri si mai multa libertate de proiectare.”

  1. Nou membru in echipa = Piata de case inteligente a atins in 2020 numarul de 102.6 million in 2020, in Europa si America de Nord. Si in echipa de constructori si arhitecti isi mai face loc un membru: expertul IT. El se asigura ca acoperirea internetului este in regula, ca se poate integra fiecare sistem si ca la o apasare de buton ciar poti schimba mood-ul in casa. Si asta ca sa eviti personal ore interminabile de tutoriale online. 

Iar de Craciun decoratorii vor lucra alaturi de acesti experti in tehnologie, pentru ca tot mai multe sisteme, printre care si cele de iluminat de sarbatori, se personalizeaza si devin SMART. 

Sursa

  1. Ascuns, estetic = Casele smart au configuratii curate, discrete si asta inseamna ca tot ce inseamna boxe, televizoare, chiar si intrerupatoarele de perete si termostate, echipamente de bucatarie sau control sunt ascunse. Totul pentru ca o camera sa fie perfecta. Este o tendinta comuna in casele noi, cu arhitectura moderna, si control pe 1 singur ecran. 
  1. Pe net = In octombrie, Google a sustinut Google Smart Homes Developer Summit si vorbeste despre toate sistemele pe care le pune la dispozitie pentru integrarea mai simpla a tuturor aplicatiilor intr-un singur panou de control. 

Matter, aplicatia care urmeaza sa soseasca anul viitor, este un protocol de pentru casa inteligentă, care promite sa faca dispozitivele pentru casa inteligentă sa vorbeasca intre ele, indiferent de producator. Vedem ce ne rezerva viitorul in case si la vizionari, cand cu o simpla comanda draperia se va ridica pentru o experienta completa de vizionare sau temperatura se va seta la Cald cu 2 ore inainte sa ajungem. 

  1. Inca SF – Conform predictiilor, casele inteligente vor avea functii de auto-reparare. AI va monitoriza integritatea structurala si chiar va efectua teste de diagnosticare pentru a prezice orice probleme inainte ca acestea sa apara, apeland la un tehnician pentru a veni sa rezolve problema.

 Fuzzlab lucreaza deja în acest domeniu colaborand cu autoritatile din UK pentru a oferi acest suport AI in programe de reparatii la domiciliu atuomate. Liderul Fuzzlab spune chiar ca: ”Constructorii de case ar trebui sa isi asume planurile si necesaarul de latime de banda, mai multe puncte de conectare, dispozitive montate pe perete, mai multe si diferite cabluri in si in afara casei. Pentru ca noi deja putem oferi tehnologia.”

Prezentul arata deja tendinta de reducere a constructiilor noi si cresterea lucrarilor de imbunatatire, upgrade si integrare de sisteme smart in case deja construite. In Spania de exemplu, trendul se indreapta spre upgrade la case vechi si nu construirea de case noi.

  1. O predictie = Din domeniul care in prezent creste in interes, cripti si blockchain, vine viziunea celui care a construit ecosistemul Ethereum. Vitalik Buterin vorbeste in cel ami recent blog al sau despre crypto cities. Smart la alt nivel, vorbeste despre mai mutl decat integrarea AI in case. Prezice un sistem in care casele sunt integrate unele cu altele si cu orasul in care se afla. 

De la contracte de proprietate care fac clara provenienta, la plata prin cripto, automata, a impozitelor care devin complet transparente in visteria primariilor. Si de acolo, sunt alocate instant pe baza de smart contracts fonduri spre zonele unde nevoia este clara. Programele de campanie in aceste orase cripto sau inteligente pot sa fie definitive, asupate si la vedere pe blockchain, fara pozibilitatea sa fie sterse, modificate sau ingropate. 

Sursa

Viitorul se schimba constant. De la vizionari live de apartamente, o facem mai des si in prezentari 360 sau live. De la apartamente care sunt incuiate si timpul se imparte intre proprietar si agent, incuietorile inteligente sunt activate, de la parcarile ce devin depozite avem parcarile unde se incarca masina. Si ne indreptam spre integrarea completa a Inteligentei artificiale care ne va spune cum se simtim, cum se simte animalul nostru, care va canta colinde cand intram in casa in decembrie si va regla temperatura cand e cazul sa ne relaxam. 

Urmareste-ne pentru noi stiri si idei despre prezentul si viitorul caselor in care ne spui ca te simti ca acasa sau a spatiilor in care deja simti ca esti in perfecta forma de lucru. 

konceptimobiliare.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s