stiri imobiliare

Cele mai cautate proprietati in 2021 si predictii 2022

Avem pentru voi o scurta recapitulare a anului 2021 in imobiliare. Ca sa stii ce sa alegi si cat de repede, ca sa stii cand sa investesti si in ce, ca sa pregatesti anul 2022 din timp si sa reactionezi rapid. 

Ce am observat la piata imobiliara in 2021: 

  1. Tendinta de cumparare a crescut peste asteptarile lui 2020. Desi preturile au crescut si ele. Ca intr-un sistem cauza efect, o crestere a cererii a insemnat si o crestere de 8% a preturilor fata de 2020 (in Cluj). Poate si datorita scaderii venite odata cu criza sanitara anul trecut, orice crestere ar parea generoasa, dar si expertii au ramas impreisonati de entuzismul pe piata imobiliara si chiar cea a imobiliarelor de lux. 

Peste 150.000 de case si apartamente au fost vandute in intreaga tara pana in noiembrie 2021, cu  65% peste numărul din aceeași perioadă a lui 2020, arată datele Agenției de Cadastru.

  1. Zona devine mai putin importanta in solicitari, in parte pentru ca munca s-a mutat si acasa, dar si datorita achiziilor de masini in crestere si accesibilitatii la orice tip de activitate de comert in zonele dezvoltate. 
  2. S-a dezvoltat tendinta de cautare a apartamentelor smart, potrivite ca pret dar si ca facilitati pentru lucrul de acasa. 
  3. Nu au lipsit de pe lista de dorinte casa cu gradina sau terasa generoasa la apartament, ca un beneficiu evidentiat si mai mult de catre pandemie. 
  4. Chiriile au fost in continuare o piata buna, in Romania si in alte sase tari UE cresterea media a chiriilor a depasit chiar cresterea medie la preturile locuintelor.
Sursa

In crestere in 2021 si il vedem si in continuare pentru 2022: Vedem un trend de plecare din oras catre case in zona metropolitana. 

Predictii pentru piata imobiliara in 2022: 

Cu precizarea ca stirile si ideile adunate mai jos nu reprezinta sfaturi financiare, facem aceste observatii in urma experientei si miscarilor pietei. Adunam cateva predictii pentru 2022, dar sa nu uitam ca si 2021 a schimbat perceptii si 2020 a sarit peste orice predictii. 

  1. Boom-ul actual al preturilor locuintelor se va incheia in 2022, posibil la ince­putul anului 2023, atunci cand vor creste ratele dobanzilor pentru creditele ipotecare, potrivit unei analize Forbes, uitandu-se la piata din SUA.  
  1. Se pare ca achizitiile de case noi ca investitii o sa aiba de suferit din cauza politicii Bancii Nationale, care de la 1 ianuarie va inaspri conditiile de contractare a creditelor imobiliare. Se anunta o contributie minima de 25% la credite in lei, 35% la euro si 50% in alta moneda. 
Sursa
  1. Pentru persoane fizice, se va aplica in 2022 legea impozitului de 5%, a carei lansare a fost intarziata pana la stabilirea formei finale. Legea prevede ca toate persoanele fizice care vor să achiziționeze un bun imobiliar pot beneficia de acest TVA locuințe de 5 %, daca valoare bunului este sub 450.000 lei si 120 mp. Daca vor exista modificari de pret sau spatiu, urmarim in continuare. 
  1. Va aparea un nou tip de spatiu, acela dezvoltat si destinat direct inchirierii. Pentru ca tinerii mai ales au nevoie de cash si mobilitate, se pare ca facem trecerea spre un focus inspirat din Europa de Vest.  Poate trecerea intra in trendul de crestere a segmentului de smart residence, dar credem ca ideea are merit sa ramana si ca previziunea de sine statatoare. Pentru ca sunt dezvoltatori care deja concep proiecte exclusiv destinate acestei noi cereri din piata

Si odata cu acest produs, noi concepte de platforme de inchirieri asemanatoare celor intuitive din zona de food si vacante vor aparea si se vor dezvolta pe piata. 

  1. Posibil ca scaderile in achizitii sa vina odata si cu posibilitatea de a calatorii mai mult.  

Enrique Martinez-Garcia, economist senior la Federal Reserve Bank din Dallas spune ca daca pana acum multe gospodarii, in special cele care aveau deja o situatie buna, au acumulat economii importante de la inceputul pandemiei, deoarece lockdown-ul a limitat cheltuielile si o mare parte din acest venit suplimentar a fost alocat pietei imobiliare, posibil interesele sa se schimbe. 

Iar daca apetitul pentru cumparat nu se va tempera, atunci exista riscul ca sa existe intarzieri la livrare sau cresteri de preturi datorate preturilor materialelor sau blocarii autorizatiilor. Dezvoltatorii deplang si situatia angajatilor din constructii si se tem de zvonul care spune ca alaturi de beneficiile la impozitarea IT-stilor, si stimulentele din zona de constructii vor disparea. 

Incheiem cu un citat al Ancai Bidian, CEO Kiwi Finance, in Business MAGAZIN, despre care iti cerem parerea :

„…Vom vedea cateva anomalii in prima parte a anului urmator: vor fi cumparatorii care vor astepta sa mai scada pretul, iar in acelasi timp, vanzatorii vor astepta ca acesta sa mai creasca. Am mai trecut printr-o situatie similara post-criza, in anii 2012-2013, cand exista cerere dar nu exista finantare.”

Ce crezi? Vei astepta si tu? 

Cum vedem viitorul ne pregateste doar in parte pentru ce vine. Ne aseaza putin ideile pentru planurile de mai tarziu si atata timp cat informatiile sunt din toate sursele, atunci asteptarile, intr-o directie sau alta, vor aduce mai putine suprize sau dezamagiri. 

Ce stim este ca suntem aici, alaturi de voi, informati si precauti, dar optimisti si siguri ca iti putem oferi solutia imobiliara potrivita, acum, aici. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s