Sfaturi imobiliare

Mutat: De la parinti, la #stamacasa – cum ne gasim locul unde sa crestem

Acasa e acolo unde e inima sau unde e conexiunea wifi? Pentru unii, acel hashtag care insemna restrictii a insemnat si o schimbare sau o dragoste noua. 

Pentru unii pandemia a insemnat ca si-au dat seama de cat spatiu au nevoie ca sa isi iubeasca zilnic casa. Pentru altii a insemnat sa schimbe lucrurile prin casa sau de tot, cu o casa noua. Iar pentru ceilalti, a fost maturizarea pe care o asteptau departe de casa parinteasca. 

 #stamacasa incepe sa aiba alta semnificatie cand iti iubesti casa 

Am realizat, din cerintele clientilor Koncept Imobiliare, cat conteaza unele preferinte si cat de greu lasa la o parte compromisurile, pentru a avea ce doresc. Am observat tendinte mai clare in alegerea unui spariu mai mare, unui spatiu cu gradina si a retragerii din zona metropolitana. 

Ne descurcam, chiar daca ne incurca vremurile

Teo’s Kitchen povestea in cadrul Deco Days 2021 despre ce incercare a fost sa se se mute fix cu cateva zile inainte de carantina in casa noua. Dar si ce mult a contat ca spatiul pe care il foloseste zilnic sa fie unul aranjat exact asa cum si-a dorit. Si a reusit sa gaseasca chiar si noi metode de a face si casa loc si de vacanta. 

Sau stai acasa pentru ca iti iubesti parintii si ajutorul lor inca mai conteaza

In Romania, trendul de a ramane acasa pare in crestere. In 2018 stateau cu parintii 75% dintre tinerii cu varste pana la 28 de ani, adica 2.4 milioane dintre ei, conform Eurostat 2017. In 2021, acelasi Eurostat spunea ca romanii pleaca din casa parinteasca in medie la 28 de ani si aproape patru milioane de romani cu varsta intre 18 si 34 de ani locuiesc cu parintii. Asta desi Romania este pe locul 4 in Europa intr-un top al celor mai mici preturi la apartamentele noi.

Realitatea alegerii unei case si parasirii celei vechi

Fie ca pleaca de la parinti sau din chirie spre alt loc, alegerea unui spatiu nou, care li se potriveste, tine la tineri de mai multe aspecte, pe langa toate preferintele legate de stapiu si natura, aduse de pandemie. 

  • Joburile care s-au mutat acasa fac mai dificila coabitarea cu parintii sau cu alti colegi. Daca inainte nu conta atat de mult pentru cei ocupati unde ajungeau acasa, acum acest aspect conteaza. Si nu este suficient ca spatiul are 3 sau 4 camere. Nevoia unui ”acasa” personla devine mai evidenta.

PS: Greu de imaginat o sedinta online in boxeri cand mama este dincolo.  

  • Banii pentru chirie sau cumparare a unei case au fost un motiv principal pentru care tinerii nu se mutau. Dar un fenomen adus tot de pendemie este denumit de experti ”roaring age” si a avut loc si dupa pandemia din 1918. O frenezie a cheltuielilor in zone esentiale unei vieti pline: produse glam, vacante si da, si case. Nu degeaba preturile nu scad, caci urmand principiile economice, preturile cresc cand si cererea creste. 
  • Procentele mai mari de tineri mutati in Eurpopa se datoreaza si unor credite speciale, asemeni Prima Casa, dar pentru tineri. In Romania aceste instrumente inca nu exista. Sau exista? 

Prima Chirie este un program ce dateaza din 2017. Introdus printr-o Ordonanta de Urgenta in ianuarie 2017, OUG 6/2017. Ce spune el in mare: daca te muti pentru muncala peste 50Km fata de adresa din domiciliu, puteai să aplici pentru o prima de relocare care sa acopere 75% din cheltuielile casnice, in limita a 900 de lei, timp de trei ani. Dar legea este atat de obscura si necunoscuta incat in 2019 mai putin de 800 de romani au luat de la stat acesti bani. (sursa si info) 

Asadar, unde vedem in viitor ca #stamacasa? Noi, la Koncept Imobiliare, pregatim oferte atat pentru cei care cer un upgrade, dar si pentru cei care se muta pentru prima data in casa noua sau in chirie. Avem experienta de a consilia aceste alegeri si in cazul celor care ne solicita, dar si a celor care ofera spre inchiriere aceste spatii dorite de tineri. Vezi pe blog si articolul Stii ca ai ales chiria potrivita cand…

Un lucru spun clar statisticile. Pandemia a schimbat comportamente de cumparare si preferinte in locurile cautate. Iar asta schimba atat felul in care dezvoltatorii propun noi proiecte, dar si modul in care migratia are loc spre exterioarele oraselor sau spre ”tara”. 

Cum ne-am mutat spre ”acasa” in 2021

Statisticile Agentiei de Cadastru spun ca in 2021 s-au vandut cu peste 65% mai multe locuinte fata de acelasi interval din 2020. Adica peste 150.000 de case si apartamente au fost vandute in intreaga tara in intervalul ianuarie-noiembrie. 

Ne mutam mai mult, mai des si mai dupa preferinte. Poate fi si efectul YOLO, dar poate este vorba si despre o emancipare putin fortata dar care nu ne poate face rau. 

Din orice motiv ati alege mutarea spre viitor, am studiat acest # si stim ca #stamacasa se potriveste perfect cu un altul: #ilovemyhouse. Si pentru asta suntem aici, zi de zi pregatiti cu oferte si cautari care sa te faca, si la nevoie, dar si de buna voie, sa spui ca nu regreti decizia de a te muta. 

  • SUNA-NE
  • 0799 300 009 / 0364 882 163 / 0364 882 214
  • VIZITEAZA-NE
  • Str. Aviator Badescu nr. 19 , Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s