Sfaturi imobiliare

Prima voastra casa si cum sa va mutati impreuna: 2022 si casa pentru 2

Vorbim de prima casa fara a ne referi la proiectul oferit tinerilor de catre Guvern. Vorbim de casa in care va mutati imediat ce realizati ca in doi merge mai departe viata. 

Si pentru ca am fost alaturi de sute de cupluri la vizionari si in momentele cand au spus: Asta e! , va oferim astazi cateva sfaturi pe care sa le puneti pe lista pentru prima voastra casa si o viata linistita. 

Programul Prima casa nu e neaparat cea mai buna varianta daca va doriti liniste.

Pentru ca astepti vesti de la Guvern si de la Program: 

 In hotararea de guvern din 2016 prin care a fost introdusa masura se spunea ca anul 2021 va fi ultimul an pentru Programul Prima Casa. Dar guvernul a decis sa continue programul. 

Iar daca tot suna bine, atunci a aplica e ca a juca la loto si astepti sa fii unul dintre castigatori. In 2020, plafonul de garantii de doua miliarde de lei era aproape epuizat si au beneficiat aproape 8.000 de persoane. Anul viitor se estimeaza ca plafonul va fi si mai redus. 

Astepti vesti de la piata locala si de la banci

Datorita conditiilor impuse de fondul de garantare…. pentru Cluj avansurile cerite de dezvoltatori de regula incep de la 20%.  

Deci creditul ipotecar e mai la indemana. Bancile ofereau la momentul cand mai erau disponibile fonduri, credite cu valoarea de 119.000 euro (echivalent în lei) si un avans minim de 5% din pretul de achizitie. 

Dar in 2022 ROBOR va ajunge la 4% la mijlocul anului 2022, transmite Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR. 

Astepti vesti de la Banca Nationala

Banca Natională deja a ridicat de la 15% la 25% avansul minim solicitat pentru achizitii luate ca investitii. Lucru care inca se mai poate modifica si extinde si asupra persoanelor fizice si achizitiilor simple. Pentru ca BNR a modificat si calculul pentru gradul maxim de indatorare.

Potrivit ultimelor stiri, cei care doresc achizitionarea de locuinte prin credit vor avea de platit un avans de 25% pentru creditele de investitii imobiliare in lei, de 35% pentru cele in euro si 50% pentru cele in alte valute.

Dar aceste prevederi nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat. In cadrul programului Noua Casa, avansul minim obligatoriu era de 5% daca locuinta nu depaseste 70.000 de euro sau 15% daca are un pret cuprins intre 70.001 – 140.000 de euro, calculat in lei la cursul valutar din ziua analizei.

Stiri noi: ”În completarea programului Prima Casă, stabilim o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei dar nu depăşeşte suma de 700.000” a fost anuntat in sedinta de Guvern din 17 decembrie. 

La anul se va aplica in cele din urma OUG 226/200. Guvernantii au decis ca reducerea de TVA sa se aplice altfel decat stipulat initial, dar ca un compromis:  TVA de 5%, sa se aplice locuintelor pana la 450.000 de lei, iar cei care vor locuinte ceva mai scumpe de atat, dar nu mai mult de 700.000 de lei, sa poata aplica aceasta cota de 5%, dar numai o singura data.

Asadar: Varianta pentru prima voastra casa in doi

Si inseram aici si sfaturi practice si din experiente si din recomandarile economistilor sau psihologilor, pentru ca viata de cuplu inseamna totusi un amalgam de decizii si liste care sa fie luate in considerare. 

  1. Varianta unei chirii la inceput de drum e mai fezabila raportata la viteza in care se traieste acum.

Timpul necesar si nevoia de spatiu pentru sine sunt cerinte pe care psihologii le vad ca obligatorii in orice relatie. Un compromis de moment pentru intrarea intr-un angajament de zeci de ani nu face decat sa puna presiune pe relatie. 

Alegerea unei chirii face parte din procesul de acomodare si chiar de cel de alegerea a viitorului, pentru ca va puteti forma o idee in legatura cu ce sa aiba si ce sa nu aiba casa ideala. 

  1. Va recomandam in primul rand sa nu cumperati/inchiriati mai mult sau ceva mai mare decat nevoia actuala. Consideram ca apartamentele, la fel ca si masinile, se schimba in functie de nevoi. 

Este adevarat, asta deja vede generatia tanara. 

  1. Nu alegeti locuinta in functie de job. Nevoile de spatiu, localizare si nivel de trai raportate la job sunt o greseala frecventa, iar daca tot o faceti, poate fi o chirie. Pentru ca jobul se schimba mai des si nu e bine sa te trezesti intr-o investitie pe care nu poti in 10 ani sustine. 
  1. Alegeti locuinta cu gandul la ambele voastre personalitati. Pentru ca acum pare un hobby dragut (jocuri video sau quilting) ce are loc pe canapea, in viitor poate deveni, in viata in 2, deranjant. Recomandam si expertii avertizeaza, sa va faceti loc pentru hobbiuri si placeri, departe de zona de confort a celuilalt. O camera in plus, chiar daca sunteti doar 2, nu strica atunci cand nevoia de izolare sau nevoia de liniste fac parte din cine sunteti si nu ar fi bine sa compromiteti. 
  1. Recomandam sa stiti bine care este potentialul de crestere si dezvoltare a zonei, mai ales daca achizitionati o casa pe termen lung. Recomandam sa cautati apartamente in ansamblurile noi care ofera tot, de la gradinite, la spatii verzi si magazine. Si desigur, in zone cu trafic lejer, fara risc sa devina aglomerate. Caci 20 de minute in trafic iti dau un stil de viata foarte relaxat dupa ce ajungi acasa.

NOTA: In toate recomandarile de mai sus si in stirile de care vorbeam la inceput de articol, bugetul este relativ, desi ai spune ca de el tine totul. Desi tu il decizi, si il calculezi, incepe cu o intrebare: Cat sunt dispus sa compromit din linistea noastra? 

Un singur lucru aveti de tinut minte: ideal ar fi ca rata de indatorare sa nu fie prea mare, in nici una dintre situatii, cumparare sau chirie. Tocmai pentru a va petrece cei mai frumosi ani din viata altfel decat platind rate sau calculand banii de chirii. 

Urmareste-ne si intreaba-ne, e posibil sa avem solutia pentru voi.

www.konceptimobiliare.ro

Lasă un comentariu