Sfaturi imobiliare

Topul celor mai intalnite ”inflorituri” din anunturile imobiliare

In orice tipuri de anunturi sau descrieri ale proprietatilor, intalnim lucruri care odata vazute ”la fata” nu mai suna chiar conform descrierii.

Noi incercam sa descoperim aceste inflorituri si pe konceptimobiliare.ro gasesti anunturi la care agentii nostri au lucrat dupa o vizita in teren. 

Nu totdeauna rau intentionate si venite din observatia din acel moment (vara camerele sunt mai luminoase ca iarna) sau din dragostea proprietarului pentru acel loc sau a constructorului pentru proiectul sau, poti verifica aceste descrieri sau ne poti solicita ajutorul. 

Uite, incepem cu o tema care nu doar ca apare des, dar este si solicitata prin lege: 

  1.  Lumina naturala minima ca nivel. 

Desi  ar trebui să avem lumină directă în camerele de locuit, uneori adevarul este …deformat ca o umbra de soare. 

Art. 3/(1) din Ordinul M.S. nr. 119/2014 specifică faptul că “amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuințele învecinate.”

Uneori nu se cere studiu de însorire, asa ajungi ca in unele cazuri sa ai lumina doar pentru ca in fata copacii nu au frunze iarna, sau pentru ca reflexia geamurilor blocului de peste drum este atat de puternica din cauza densificarii. 

2. Spatiu deschis …la experimente culinare. 

In ultimii zece ani, conform Tempo a INS via Ziarul Financiar, suprafata utilă medie a locuințelor a pierdut aproape 15 mp. Si chiar daca Legea Locuintei, care prevede marimi anume pentru zone si tipuri de apartamente nu a suferit modificari, avem suprafetecare daca in 2011 erau de76 mp în 2011, in 2021 s-a ajuns la 61,5 mp (sursa).

Au suferit in special bucatariile, care in lege este desemnat sa aiba fereastra proprie. In unele cazuri de spatiu deschis, bucataria este sacrificata pentru ”modenizare” si un spatiu nepotrivit de mic (40mp) devine unul care suna modern si doi in unu. Asta pana cand primele mese incep sa isi lase mirosurile in canapele, perne si haine. 

  1. Statii la 5 minute … pentru alergatori. 

Desi in prezent apropierea de statii nu mai este atat de scoasa in evidenta, datorita numarului de masini si a importantei miscarii, aceasta formulare aparea constant pe anunturi. Dar in realitatea, un pas de urias era calculat sau o rezistenta de alergator. 

Apropierea de anumite obiective este de multe ori supra sau sub evaluata, asa ca cel mai bine masurati aceste distante in propriul ritm. 

  1. Suprafata vitrata mare. 

O alta caracteristica foarte cautata, poate si pentru importanta soarelui si luminii de la punctul 1, suprafata vitrata ne atrage pentru mai mult decat peisaj. 

Dar uneori realitatea arata in loc de ceea ce va inchipuiti…un geam de sus pana jos pe un perete. Pentru un iluminat optim, in functie de destinatia incaperii exista formule de calcul ale suprafeței vitrate minime. Si ce este peste poate fi descris ca bonus de suprafata vitrata. 

Atentie: Si in regasirea acestei caracteristici este importanta locatia, cum este montata si din ce este construita. Pentru ca performanta termica este foarte importanta in acest caz. Cand valoarea „U” a tamplariei, care reprezinta coeficientul de transfer termic, este mai mică, cu atat pierderile de caldura sunt mai mici. (sursa)

Ideal este sa cauti spatii cu suprafete vitrate mici la nord si mari spre sud. 

5. Orientare perfecta. 

Apropo de orientare, se doreste in general ca orientarea sa fie una spre sud. Asta pentru a evita lumina puternica de dimineata si a avea lumina cat mai mult in timpul zilei. 

Arhitectii propun spatiile secundare/circulatiile/spatiile tehnice spre nord, iar spatiile principale de locuit spre sud. Astfel, ziua soarele scalda fatada dinspre sud in lumina, aducand beneficii pentru incalzire.

6. Cheltuieli mici…in propria casa.

Cand se anunta cheltuieli mici, verificati si taxele de administratie sau de condominium. Mai ales in complexuri, acestea sunt intrebari pe care trebuie sa le aveti pregatite. 

7. Locatie langa padure/spatii verzi sau zona inchisa urbanistic.

Si o dorinta mare, dar si o amagire mare, mai ales in peisajul urbanistic din Romania. Regulile in niciun domeniu nu raman fixe la noi, iar legislatia sau lipsa ei aduc situatii in care peisajul se schimba in viitor, chiar daca in acte apare de neschimbat. 

Asa ajungi sa cumperi in zona datorita aerisirii sau a padurii aproape si in 2 ani sa te trezesti cu bloc in fata. Ai nevoie de specialisti care sa verifice regulile zonei si timpul de implementare. 

8.  Spatii de depozitare generoase.

Trecut ca atribut in multe anunturi, aceasta descriere nu ar trebui sa ase aplice dulapurilor. Acestea tin de stil, iar daca noul proprietar nu le doreste, atunci dispar si spatiile de depozitare. 

Spatiile de depozitare trebuie sa se refere la camara sau boze, la poduri sau nise, nu la acel 1 dressing in dormitor. 

9. Posibilitate de parcare, nu acelasi lucru cu probabilitate de parcare. 

Anunturile care folosesc aceasta exprimare se refera poate la zone unde nu sunt ridicate masini, chiar daca parcarea se face in strada. 

Parcare implica fie parcare amenjata la bloc, in complex sau pe strada, nu doar zone uneori libere unde se merge pe regula primul venit primul parcat. 

10. Specific oraselor mari: Centura la 2 minute. 

Vorbim de Bucuresti, Cluj Napoca sau Brasov cu centuri (sau mai nou cu statia de metrou),  ce va fi la 2 minute. 

Nu doar ca estimarile sunt facute fara a exista un plan concret de dezvoltare, dar asa cum spuneam si in cazul distantelor exagerate sau sub evaluate, cel mai bine este sa te convingi la fata locului sau prin cineva de incredere, care mai cunoaste si stadiul de dezvoltare a proiectelor de infrastructura. 

Ce alte exprimari care nu s-au aliniat realitatii ati descoperit? Poate mai realizam o continuare a blogului si mai ajutam noi proprietari si chiar si pe cei care doresc sa vanda repede si satisfacator pentru client, punand in anunturi o realitate care nu dezamageste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s