stiri imobiliare

10 motive pentru care casele sustenabile au trecut de la trend, la realitatea viitorului

Asa cum s-a intamplat si cu masinile electrice, trendul de ”case sustenabile” a evoluat de la moda la necesitate determinata de mai multi factori. De la constientizarea nevoii de reciclare, la conservarea mediului si respectul pentru zona in care construiesti, la necesarul de economii nu doar la construire ci si la traiul in casa respectiva si pregatirea sa pentru un viitor verde. 

Adaosurile ”verzi” la casele moderne sunt deja un necesar, iar de la prize pentru masini electrice la panouri solere, sunt tot mai des pe listele de cautare a noilor cumparatori. 

Astazi vorbim despre 10 motive pentru care viitorul este al caselor sustenabile.

Case sustenabile = case gandite de la momentul de proiectare ca avantajoase pentru sistemul in care se integreaza. 

De la prelucrarea si utilizarea materialelor, la modul de executie al lucrarilor, la intretinere si demolare, toate componentele sunt discutate de cei implicati si pasii stabiliti ca sa defineasca povestea de sustenabilitate. 

Sursa

”Nu doar arhitectura ar trebui să sufere mici modificări în urma feedback-ului de la celelalte specialități implicate, dar și specialitățile ar trebui să adapteze soluțiile în conformitate cu cerințele de design pasiv, orientare și mediu înconjurător”, – Ioana Csatlos, vicepreședinte al Asociației Solar Decathlon București , reprezentant juridic al EFdeN, un ONG care reunește tineri ce militează pentru o Românie mai sustenabilă.(sursa)

  1. Exista deja in Romania ONG-uri si solutii de informare si ajutor pentru cei care construiesc case pasive. Activitatea EFdeN, organizatia de mai sus, se concentreaza pe: constructiile sustenabile rezidentiale, produsele sustenabile pe care le dezvolta alaturi de parteneri si programe cu initiative de schimbari legislative. 
  1. Apropo de legislatie, este alt motiv pentru care viitorul arata bine cand vorbim de case sustenabile. In 2010, Directiva 2010/31/UE cerea ca performanta energetica a clădirilor in statele membre sa fie asigurata dupa 31 decembrie 2018. Romania a implementat solicitarea, iar standardul nZEB (nearly Zero-Energy Building) sau casa cu consum de energie aproape zero este un concept devenit obligatoriu in constructiile cu performanta energetica buna.

”Clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero; clădirile noi din proprietatea/administrarea autorităţilor administraţiei publice care urmează să fie recepţionate după 31 decembrie 2018 vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero.”- Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată. 

Asadar se pun bazele unui viitor cu cel putin o parte a construirii eco. Acum, mai trebuie sa ne concentram si pe celelalte zone: economia de apa, folosirea luminii solare, reciclarea si managementul gunoaielor. Pentru ca 40% din consumul total de energie in tarile dezvoltate este facut de cladiri, iar 40% din deseurile solide provin din industria constructiilor si a demolarii.

  1. Mai mult decat trend, se pare ca odata cu scumpirile actuale, sursele alternative de curent si incalzire, dar si prevederea in constructie a modurilor de conservare energie, lumina si caldura sunt din ce in ce mai cautate si mai rentabile pe termen mediu si lung.
  1. Firmele sunt cele care deschid drumuri si arata mai mult decat implicare in societate si o deschidere pentru nou, pun in cladirile din care lucreaza parte din valorile care le reprezinta. In Cluj, o astfel de cladire eco este spatiul de birouri al Mendola Pro de la Vlaha. O cladire eco-pasiva realizata pe structura de lemn multistrat (CLT – cross laminated timber), panouri din lemn masiv laminate perpendicular ce fac construirea rapida, rezistanta (la fel de rezistent ca betonul, dar de 5 ori mai usor), un material ecologic 100% si 100% reciclabil. (sursa)
  1. Vedetele sau influencerii din IT si tehnologii se implica in acest curent al caselor ecologice. In Romania un exemplu si un vorbitor in domeniu este George Buhnici, fostul realizator ProTV pasionat de IT, care si-a construit casa apeland la noile trenduri si tehnologii moderne, precum CLT. 

The Office Cluj-Napoca era in anul 2020 singura constructie din judet care a reusit sa obtina o certificare BREEAM care sa o plaseze in primele 10 cladiri ecologice din Romania. Binarium Cluj-Napoca a fost o alta cladire din Cluj care a obtinut certificarea internatională Outstanding BREEAM.

Daca acum 10 ani incercarea de a obtine cerficicari de spatii eco sau energetic pozitiv erau icnercari de marketing, acum sunt cerute nu doar de modul de construire modern, ci si de peisajul local si de angajatii moderni. 

BREEAM si LEED sunt sistemele cele mai utilizate pentru certificarea sustenabilă a unui proiect, si includ norme si reguli de certificare pentru constructii sustenabile. 

Cele mai utilizate sisteme de certificare in Romania sunt BREEAM, LEED si Green Homes. In continuare sunt voluntare si nu oferite aoutomat, prin inspectii, ca in cazul avizelor, dar sunt recunoscute si national si international. 

  1. Ajuta ca si structurile locale sa inteleaga nevoia unui planning sustenabil. In Cluj-Napoca, deschiderea pentru acest tip de constructie exista. Cladirea Consiliului Judetean (CJ) Cluj se pregatea pentru calificativul BREEAM Excellent, devenind prima cladire publica din Romania care incearca sa devina recunoscuta ca ”verde”. 

Iar primarul Emil Boc a anuntat in 2022 ca lucreaza la extinderea unui program de montare de panouri fotovoltaice. Programul a inceput cu piete agroalimentare si scoli si va continua cu alte spatii comerciale si industriale, dar se doreste si trecerea la imobilele de locuinte pentru economiile la facturile de energie. (sursa)

  1. Ajutoarele de stat si locale imping si ele, ca in cazul programului Rabla pentru masini electrice, dorinta de a construi sau a locui sustenabil. In Cluj, proprietarii de cladiri „verzi” in 2013 au fost anuntati ca platesc doar jumatate de impozite, iar pentru persoanele juridice in 2020 s-a anuntat o cota de impozitare redusă la impozitul pe cladirile aflate „in clasa energetica A”, care detin o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial (BREEM, LEED, DGNB, CASBEE si Green Star). 

Vezi si pe konceptimobiliare.ro oferte de spatii de birou in cladiri verzi, sau urmatoare voastra locuinta eco. 

  1. Planurile pentru o casa sustenabila sunt gratuite. Da, poti face economie din start. Dupa competitia internationala de design si constructie Solar Decathlon din 2018, planurile caselor inscrise in concurs au fost puse la dispozitie gratuit. 

Prototipul inscris de participantii din Romania, care a si castigat, s-a ridicat la aproape 300.000 de euro. Dar optimizarea acestei case ar reduce costurile probabil la jumatate sau poate spre 100.000 de euro. (sursa)

Sursa

  1. Ca in orice economie, daca cererea exista incep sa apara si prestatorii care se conformeaza cererii. Iar in Romania esxista astfel companii specializate fie pe constructie de case eficiente energetic, fie le ofera deja construite si le aduc la locatie. 

Biobuils si Soleta sunt doar 2 exemple. Dar apetitul pentru design creste si el, asadar se intrevad pentru viitor doua mari directii: reconditionarea caselor vechi pentru a ajunge la standarde verzi, sau construirea de la zero a acestor locatii eco pasive. Pretul pentru aceste constructii este in jurul a 950 euro/mp, iar la stadiul de casa construita poti vedea Sol Residence, primul cartier de case pasive premium din Europa de Est, aflat in dezvoltare la Cluj Napoca. 

Sursa
  1. In 2023 Romania va fi organizator al olimpiadei internationale a caselor solare Solar Decathlon, despre care vorbeam mai devreme ca in 2018 a fost castigata de o casa proiectata de studenti romani. Este cea mai mare competitie de proiectare de spatii cu coeficient nearly Zero-Energy Building si mai mult, are potentialul de a anticipa viitoare legi si cresterea cererii pentru astfel de proiecte. (sursa)

Ramanem in zona aceasta, adunam stiri si urmarim spatii pentru listare care ar putea sa ajute nu doar stilul tau de viata, dar si nevoia pentru a raspunde provocarilor de mediu si la un viitor care suna tot mai provocator. 

”Pentru o lume mai buna eu cred in deviza celor 3 „P” : payment, people, planet. Cel din urma „p” ar trebui sa fie despre protectia planetei si sustenabulitate, despre ocrotirea naturii si despre ceea ce lasam generatiilor urmatoare.” – Adrian Copil, Fondator Koncept Imobiliare. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s