stiri imobiliare

7 trenduri inedite in constructiile lui 2022: de la saune la camere de panica

De la relaxare mai multa, la pregatirea pentru conflicte, vedem cum trendurile nu doar ca se diversifica, dar capata si o componenta mentala. 

Desi unele segmente de constructii o iau mai incet ca rezultat al crizelor actuale, segmentul de lux continua sa se mentina stabil. Cautarile nu se opresc, iar preferintele din pandemie, pentru spatii mai mari, mai deschise si mai practice merg mai departe ca definitorii pe liste. 

Dar am descoperit si noi trenduri in zona de constructii moderne. 

Despre accesorii inteligente si case smart am vorbit, la fel si despre nevoia mobilarii caselor pentru patrupezii adoptati in numar tot  mai mare. Casele pet friendly sau smart sunt intr-adevar deschizatoarele de drum, dar vedem si ce alte trenduri urmeaza in constructiile lui 2022. 

  1. Wellness – un trend tot mai vizibil in industria constructiilor de case din SUA, urmarim cu interes si preluarea sa de catre restul lumii. O piscina nu este un factor chiar inedit, asta e clar, dar aici vorbim de mai mult decat atat. Este vorba de proiectarea de saune incorporate, de camere dedicate masajelor sau salinelor interioare. Pentru relaxare acasa, si pentru a preintampina poate noi inchideri ale centrelor spa, sau pur si simplu pentru ca spa day poate fi in fiecare zi, acest trend prinde forma si in unele cazuri incepe sa produca si profit. Unele apartamente care au incorporat saline devin centre vizitate si de clienti. 
  1. Reducerea de zgomot se facea prin dimensionare si izolare. Dar asta crestea costul constructiei. Acum insa materiale inovatoare aduc linistea si chiar se marcheteaza asa: Liniste si de afara, liniste si interioara, caci nici macar vecinii nu vor stii cand vii sau pleci. Iar odata ce materialele de acest tip devin comune, preturile lor vor scadea si cum a fost cazul de fiecare data cand ceva mai nou si mai bun a luat locul a ceva mai vechi (betonul a luat locul chirpiciului), asa ne asteptam ca din faza de constructie casele sa fie mai optime pentru intimitate. 
  1. Spatii interioare care se extind spre exterior sau trecerea la un design biofil se vad tot mai des si au inceput de la spatiile pentru birou. Dar acum natura se misci in interior si in casele unde proprietarii includ mai multe materiale organice la si aduc mai multa lumina a soarelui, aer si plante in casa. Gradinile interioare sunt elemente pe care designerii le planuiesc in constructiile private ale lui 2022, iar cele din bucatarii, gradini cu plante aromatice si condimente sunt realizate si la scara mai mica, dar cu succes, de oricine. 
  1. Case mai verzi se pot face si o data ce sunt sus. Inovatiile care purifica suprafete si aerul au crescut odata cu pandemia, dar au fost in majoritate electrice. Acum, noile trenduri aduc materiale organice si decoratiuni care au rol dublu: decor si purificare. Au aparut perdele care curata aerul, de la idee in 2019, la realitate in 2022. 

A trai intr-o casa fara a face eforturi constante pentru purificare si oxigenare, cand totul se petrece in background si are grija de sanatate este un vis care devine realitate. 

  1. Oazele sunt locuri cu apa si adapost in desert? Da, dar sunt si evadari in casa. Asa-numitele ”emotional escape rooms” sunt camere sau zone care apar in tot mai multe postari Pinterest. Potrivit expertilor care au observat cresterea in cautari, acestea sunt exact opusul unei camere de panica: O camera de evadare emotionala este conceputa pentru relaxare, izolare de stimuli negativi si siguranta emotionala. Asadar, un pas in sus de la clasicele deja colturi pentru citit, aceste camere vor creste oare numarul necesar de camere solicitate de o familie? 
  1. Panic rooms – vorbeam de ele in titlu si ne-a mirat o stire zilele trecute despre cum noii proprietari din metropole mai ales aleg includerea acestui element. Desigur, justificarea in cazu New York-ului pare sa fie cresterea criminalitatii. 

Si mai ales in contextul actual, exista cereri chiar si mai extreme. Buncarele de familie au explodat ca cereri, in Franta acestea se vand 1 la 20 de minute la preturi de 79000 euro. In Italia, o companie a primit 500 de comenzi in cateva zile, iar de cand s-a publicat lista cu locurile buncarelor din Romania, au crescut preturile apartamentelor din aceste locatii

7. Planuri pentru dezastre. Apropo de detaliile de mai sus, planurile pentru dezastre deseneaza diferit consructiile lui 2022. Modificarile include adaugarea unei rezerve de energie (60% cerere in plus in 2021 fata de 46% anul trecut)  si o crestere cu 17% a solicitarii de panouri solare. Optiunile se extind si la gradini pentru legume sau solarii, desigur ca si buncare sau pivnite. 

Pragatirile pentru orice viitor au loc la nivel mental si apoi se vad in solicitarile catre arhitecti si mai departe catre constructori si producatori.

La cele mai noi targuri de profil observam mai mult interes pentru robinetele ce nu necesita atingere la inchidere, toaletele automate si distribuitoarele automate de sapun, functionalitati destinate zonelor ca de mall, de exemplu. Asta pentru a limita contactul cu bacteriile, atat de scoase in evidenta de criza pandemica. 

 „Iluminatul fara atingere in baie si in intreaga casa arata, de asemenea, o cerere crescuta, la fel ca suprafetele antimicrobiene sau neporoase din spatiile de baie. Scaunele de dus rabatabile si barele de sprijin integrate castiga, de asemenea, teren,” comenteaza designerii pentru kitchenbathdesign.com 

Asa cum spunea faimosul LeCorbusier in cartea Toward an Architecture ”Casa este o masina pentru locuit”. Sentimentul de acasa, costurile, pregatirile, fricile sau placerile si designul se pot reuni intr-o forma care sa ofere mai mult decat functionalitate. 

Casele se adapteaza la vremuri odata cu noi si starea mentala pe care o programeaza realitatea. Si odata cu perioade mai calme, camerele de panica pot deveni, de ce nu, camere pentru reflectie si meditatie. 

Va ascultam ideile si ne intereseaza parerea voastra despre ce functionalitate inedita ati vrea in casele viitorului? 

Koncept Imobiliare

0799300009

office@konceptimobiliare.ro

Str. Aviator Badescu, nr. 19, Cluj-Napoca