stiri imobiliare

Imobiliarele si alte 9 tipuri de investitii clasice sau in trend

Am vorbit despre imobiliare ca o optiune pentru tine si investitiile de acum, ca sa nu te intereseze inflatia sau ca sa treci peste dobanzi mici. 

Prima ta investitie poate alegi sa fie cea mai la indemana si atunci konceptimobiliare.ro scrie despre aceasta zona si posibilitatile pe care le ai. 

Vorbim azi despre investitii clasice si despre alte idei, pentru ca unele sunt atractive, altele sunt ciudatenii care credem ca te vor amuza. 

Cele mai mari cresteri pe bursa in 2021

Si desi acest articol nu reprezinta sfat financiar si ai nevoie de ajutor specializat pentru a lua decizii legate de banii tai, uite spre ce s-a indreptat lumea in 2021 si ce poate vor alege mai departe. 

  1. Imobiliarele ca investitie – crestere impresionanta de investitii in imobiliare in 2021, conform ZF.ro,  piata imobiliara a atras anul trecut investitii de 920 milioane de euro, in creştere cu 4% fata de anul precedent. Mai mult, pe langa cresterea constanta a preturilor in ultimii 5 ani, cu randamente de pana la 18%, o locuinta poate genera prin inchiriere un randament anual de pana la 5%. (sursa)

Vedem acum si alte 9 tipuri de investitii spre care se indreapta atentia sau sunt tratate ca ciudatenii

  1. Energia regenerabila – O directie nou nu doar datorita trendurilor in domeniul energiei si protectiei mediului, aflam ca fondul suveran de investitii al Norvegiei (cel mai mare de acest tip din lume) a anuntat ca a facut prima sa investitie directa intr-un proiect de energie regenerabila, precum parcuri eoliene si fotovoltaice. 
  1. Bursa – clasica alegere de pe locul 2, in crestere si ea in 2021. 

”Dobânzile depozitelor bancare sunt real negative, astfel încât oamenii caută randamente mai bune pentru banii pe care i-au economisit.”Dragoş Mesaroş, Goldring

Datele din rapoartele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arata ca in 2021 numarul de investitori a crescut constant la Bursa. 

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era de 3.868 de euro, la finele lunii septembrie 2021. 

  1. Sampanie – ca investitie, nu ca bautura pentru a celebra investitiile bine facute. 

In 2021, an de dupa cea mai grea parte a pendemiei, se pare ca apetitul pentru investitii a mers si spre zona ce celebrare cu stil. 

Sampania vintage asadar a fost o investitie mai buna decat actiunile globale, datorita si unei recolte slabe, cea mai slaba in 40 de ani.  

Preturile au crescut cu 33,7% intre ianuarie si noiembrie, avand cea mai buna performanta a sampaniei inregistrata vreodata, potrivit cifrelor publicate in Financial Times din indicele Liv-ex Champagne 50.

  1. Arta – care desi clar ca necesita bani, nu inseamna ca poate priva investitorii incepatori de a patrunde in aceasta zona. Desi performanta din trecut nu este un predictor al succesului viitor, din punct de vedere istoric, arta autorilor cunoscuri a obtinut randamente cu 180% mai mari decât S&P 500 din 2000 pana in 2018.

Dar si arta moderna ia avant la fel de mare. Atentie insa la fenomen si la cum va informati despre el. NFT devine nu doar trend, ci si fad sau meme. 

Asadar, nu credeti ca orice maimuta poate ajunge sa valoreze 8 milioane de dolari (vanduta chiar de prestigioasa Sotheby’s). 

6. Apropo de arta si vinuri – Investitiile in jucarii anul trecut au depasit ca randamente aceste 2 domenii si chiar pe cele de tehnologie. 

Lego a depasit in 2021 orice asteptare prin cresterea sa. Si desi Lego nu este listata pe nicio piata de tranzactionare, au fost alese alte companii de jucarii: Hasbro, Roblox. 

  1. Canabisul a ajuns sa fie legal in mai multe tari europene, dupa SUA. Si desi nu este vorba, la fel ca in cazul sampaniei, de a consuma, exista posibilitatea si interesul de a tranzactiona actiuni in companii din domeniu. 

Sunt zone de investitii unde poti incepe cu 5 dolari, in ceea ce se numesc fractional shares (sursa).

Grija, din nou, la companiile la care apelezi si unde anume investesti acesti bani, precum si la reglementarile tarii noastre legate de acest domeniu. 

  1. Divizarea de bunuri sau piete mari in incercarea de a vinde pe bucati nu este noua. Fractional shares sau cumpararea de unitati mai mici dintr-o actiune exista din 1999, cand o companie care acum nu mai exista a lansat acest model prin care poti detine teoretic 3% chiar dintr-o actiune Tesla, pentru ca 1 ar costa 1000 de dolari. 

Vezi o scurta istorie 

Dar de la actiuni, azi piata a trecut la a propune sa investesti in bucati de bunuri. Un dezvoltator din Romania propune sa investesti in camere de hotel si estimeaza un randament de 7% pe an. 

Fa-ti temele si asculta specialistii cand auzi astfel de idei, pentru ca ia in considerare randamentul mediu la care se raporteaza oamenii versati din industrie (3-5-10%). La asta contribuie ani buni si ani mai putin buni, iar investitiile sunt de obicei miscari pentru care trebuie sa ai rabdare. 

Cresteri si scaderi de-a lungul anilor pe index
  1. Obiecte de nostalgie

De la lucruri vintage, la lucruri noi care sunt vintage, asa cum sunt cartile de benzi desenate sau comic books. In 2021, au avut o crestere impresionanta si daca ne luam dupa faptul ca trendul ajunge si in Romania, cu festivaluri Comic Con si propuneri in librarii, cei pasionati isi pot incerca mana. Vezi aici cateva sfaturi. 

De la jucarii, la ierburi medicinale si sampanie, la camere in complexuri si apartamente, ai optiuni pentru banii tai, care sa depaseasca criza inflatiei din acest moment si sa puna banii sa produca, in loc sa se devalorizeze. 

Cu un vin bun te servin daca ne contactezi si discutam despre prima ta investitie in imobiliare. 

Suntem aici pentru sfaturi si idei, oportunitati si noi stiri din zona imobiliara. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s